Category Kuriozitete

SI FUNKSIONON BE?

Të rinjtë duhet të jenë të mirë informuar në lidhje me Bashkimin Europian, funksionimin dhe strukturat e tij. Njihuni me dokumentin informues në lidhje me BE-në.

TE RINJTE SHQIPTARE QE STUDIOJNE NE EUROPE

A e dini se cilat janë të dhënat në lidhje me të rinjtë shqiptarë që studiojnë në Europë?Një prej dukurive që ka prekur më së shumti rininë në Shqipëri lidhet me largimin e tyre jashtë Shqipërisë. Një ndër arsyet e largimit të të rinjve lidhet me studimet akademike. Shqipëria renditet e para në rajon për numrin më të lartë të studentëve që zgjedhin për të studiuar jashtë, në raport me numrin e banorëve. Sipas të dhënave të UNESCO-s (Organizata për Edukim, Shkencë dhe Kulturë e Kombeve të Bashkuara), mbi 20% e shqiptarëve të kualifikuar duan të ikin nga Shqipëria, duke e renditur Shqipërinë dhe Maltën si dy prej vendeve të vetme të Europës me këto shifra, së bashku me Grenadën dhe Guajanën në Karaibe, Eritrenë dhe Somalinë në Afrikë.

TRENDI I AZILKERKUESVE SHQIPTARE NE BE

Si eshte trendi i azilkerkuesve shqiptare ne vendet e Bashkimit Europian?

FAKTE:

– Rritet me 25% numri i kërkesave të shqiptarëve për azil në gjysmën e parë të vitit 2019 në raport me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar;

– 1% e shqiptarëve kanë kërkuar azil në BE

SI POZICIONOHET SHQIPERIA PER NIVELIN E PAPUNESISE NE RAPORT ME VENDET E BE

Njihuni me te dhenat sesi pozicionohet Shqiperia per nivelin e papunesise se popullates dhe papunesise se rinise ne raport me vendet e BE.

TE RINJTE SHQIPTARE DHE KOMUNIKIMI TEKNOLOGJIK

Te rinjte shqiptare kane nje shkalle perdorimi shume te larte te internetit dhe telefonise celulare. Shifrat me te fundit tregojne nje perdorim te gjere ne Shqiperi mbi nivelin mesatar te perdorimit te celularit ne raport me popullsine krahasuar me vendet e BE-se.

RRUGËTIMI I SHQIPËRISË NË BË MES SFIDASH DHE REFORMASH

INTEGRIMI NË SYTË E DIPLOMATIT AGIM NESHO

EKONOMIA SHQIPTARE GATI PËR NË BE? FLET DEPUTETI ERVIN BUSHATI

SHQIPËRIA NË BE, RRUGËTIMI I VËSHTIRË PËR VENDIN DHE QYTETARËT

GATI PËR TË QENË PJESË E BE? GJERMENI: SHQIPTARËT E MERITOJNË